This text will be replaced with a player.

Citrusrostad kalkonbröstfilé med variation på broccoli

I detta recept görs en variation på broccoli - rostad, krämig och krispig som serveras med en härligt frisk citrusrostad

Dela

Citrusrostad kalkonbröstfilé
ca 450 g
kalkonbröstfilé
1 st
citron, finrivet skal & saft
1 st
lime, finrivet skal & saft
1 st
apelsin eller blodgrape, finrivet skal och saft
salt & svartpeppar
smör till stekning
 
Skysås
ca 2 dl      saft från citrusfrukterna ovan
2 dl          vatten
2 msk       honung
25 g         smör
salt & svartpeppar
 
Broccoli
2 st           broccoli, medelstora
1 st           schalottenlök
½ st          king solovitlök
                smör till stekning
1 dl           syrad grädde
1 dl           vatten
                salt & svartpeppar
1 dl           hasselnötter, skalade
½ st          rödlök
1 knippe    bladpersilja
1 msk        olivolja
 
Blanda skalet från alla citrusfrukterna med salt och svartpeppar.

Dela kalkonbröstet i 2-3 delar. Bryn runt om i smör och rulla bitarna i citrusskalen. Spara det skal som inte fastnar på kalkonen. Lägg bitarna i en ugnsfast form och stick in en stektermometer i köttet.

Tillaga kalkonen i ugnen på 120°C till en inner temperatur på +65°C. Ta ur och låt vila i ca 20 minuter tills innertemperaturen når +70°C.

Skysåsen. Häll citrussaft, vatten, resterna från citrusskalet och honung i en stekpanna. Koka ner till hälften återstår, sila och smaka av med smör, salt och peppar.

Broccolikräm. Skär broccolin i buketter. Lägg undan hälften av buketterna till rostningen och stjälken till salladen. Skär resten av broccolin i mindre bitar.

Skala och hacka schalottenlök och vitlök och fräs i lite smör i en kastrull. Lägg ner broccolibitarna och tillsätt syrad grädde och vatten. Täck med lock och låt koka tills broccolin är mjuk.

Mixa till en slät kräm med en stavmixer och smaka av med salt och peppar.

Rostad broccoli. Dela broccolibuketterna på hälften och bryn runt om i smör med salt och peppar. Låt hasselnötterna steka med några minuter. Baka klart i ugn på 120°C tills broccolin är al dente.

Krispig broccoli. Skala rödlöken och broccolistjälkarna. Hyvla lök och stjälk supertunt med en mandolin. Lägg i kallt vatten i ca 10 minuter. Häll av och låt torka på hushållspapper. Vänd runt med plockad persilja, olivolja, salt och peppar precis innan servering.