This text will be replaced with a player.

Smulpaj med äpple och pistagenötter

En oemotståndlig efterrätt att bjuda med hemlagad grädde med lite vaniljsocker i eller kvarg med smak av vanilj

Dela

Smulpaj:
3 dl
       vetemjöl
2 dl       havregryn
3 msk   strösocker
100 g    Arla® Svenskt Smör
4           äpplen
200 g   
pistagenötter
2 st
       gröna citroner eller lime
             nypa salt

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl, havregryn, socker och salt i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor och blanda med socker och pistagenötter i en ugnssäker form. Fördela smuldegen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 min.

Klassisk vaniljsås:
½          vaniljstång
2 dl        Arla® mjölk
3 dl        Arla® vispgrädde
2            äggulor
2 msk    strösocker
2 tsk      potatismjöl

Vaniljsås:
Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången. Tillsätt mjölk och 1 dl grädde. Koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 10-15 min. Ta upp vaniljstången.
Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna. Häll upp såsen i en skål och vispa den kall. Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla