4p
4st Stora fasta äpplen
1dl Strösocker
2dl Vispgrädde
3 msk Hackad rosmarin
Glass:
4,5dl Grädde
1dl Mjölk
100g Socker
5st Äggulor
1/2st Vaniljstång
Beredning:
Glass:
Koka upp grädden och mjölken, tillsammans med vaniljmärgen. Vispa äggulorna och sockret pösigt, slå den kokande grädd/mjölken över gulorna och vispa under hela tiden.
Slå tillbaka glass smeten i kastrullen och sjud upp under ständig omrörning ( ros prov el. 85+) sila och kyl snabbt i vattenbad. Glassen är nu klar att köras i en glassmaskin.
Äpple:
Bryn sockret i en kastrull (brunt tills första rökpufffen) och slå på grädden, koka sedan ihop tills det blir kola konsistens och tillsätt då rosmarinen.
Skär äpplet i klyftor och ta bort kärnhuset men behåll skalet på. ”koka” äppelklyftorna försiktigt i kolan innan servering tills dom blir möra.
Servera med glassen och friterad rosmarin som vänds i socker