This text will be replaced with a player.

Göd din dröm om att bli din egen

Jag är så tacksam att jag har fått chansen att bli egen företagare.

Dela

Jag har haft den drömmen i många år. Samtidigt har jag trivts väldigt bra som anställd chef, men allt har sin tid och nu var det dags att gå vidare. Jag kunde lyckligtvis ordna det så att jag kunde gå in som konsult på mitt gamla jobb. Därmed blev övergången också bra för min arbetsgivare.

Jag har startat fyra olika företag de senaste två åren och ett av dem är ett coachingföretag som jobbar med att hjälpa företag att nå sina mål. Vi kan också gå in som interimschefer när det behövs och coacha enskilda individer, chefer och andra grupper. Jag styr över min egen tid på ett helt annat sätt nu än förut och jag kan påverka verksamheterna i hög grad. Det gör att jag verkligen känner passion på jobbet, att jag är på rätt plats just nu. Det släpper loss så mycket kreativitet och glädje och jag kan inte nog skämma bort mina fantastiska medarbetare som jag har stort förtroende för och som jag tryggt har kunnat lämna över det operativa ansvaret till.

Jag tror att fler borde försöka bli egna företagare när de har lång erfarenhet i arbetslivet som anställda. Att våga göra sin grej helt enkelt. Steget kan verka stort men man får räkna med att det kan vara en ganska lång process innan det går att genomföra på ett bra sätt. Det finns folk att rådfråga om att starta eget, det finns kurser hos Skatteverket, bra Facebook grupper där man utbyter idéer och stöttar varandra när det gäller ekonomiska frågor i företagandet. Man kan börja med små myrsteg om man vill och börja sätta sig in i olika frågor om företagande. Det finns också bra bloggar man kan läsa och så Linkedin förstås där man kan bygga sitt professionella nätverk förutom i verkliga livet. Om du kan hitta en mentor så är det förstås bra.
 
Det är en fördel om man omger sig med människor som ger positiv energi och att man passar sig för de så kallade energitjuvarna som kan göra så det känns som du tappar din kraft. Försök definiera vad det är som du vill göra, vad är din passion? När du jobbar, när känns det inte som om du jobbar utan snarare som en hobby eller ett nöje? När tappar du begreppet om tid och rum? Det kan vara en ledtråd, om du inte redan vet vad du egentligen brinner för.
 
Det jag brinner för är att hjälpa andra att hitta sin passion och peppa dem till framgång. För att peppa mig själv så har jag en liten bok som jag skriver i, en ”firarbok”. Där antecknar jag små saker som jag gjort bra. Den är jättebra att ha när det känns motigt. Då ser jag de där bra sakerna som jag trots allt gjort fast jag inte kunde se det just i det ögonblicket då det kanske kändes kaotiskt.
 
Trots att jag har huvudansvaret för fyra olika företag nu och mycket är nytt så jobbar jag mindre än förut. Det känns inte som ett krävande jobb, det liknar snarare en form av rolig hobby. Jag ger mycket men får så mycket mer tillbaka från alla de härliga människorna som jag jobbar med. Mår så otroligt bra och känner mig mer kompetent än någonsin. Jag har alltid upplevt att människor som får påverka sin arbetssituation mår bättre och jag är inget undantag. Ändå har ju jag bestämt relativt mycket i mitt tidigare jobb.
Nu när jag följer min passion så känner jag mig framgångsrik. Jag har valt det här livet och träffar många nya fantastiska människor både i verkliga livet och i sociala medier.
 
Av Pernilla Strand Petré
Företagare och coach.
www.fokuseratledarskap.se