This text will be replaced with a player.

Skånsk Dovhjortsgryta ”xoko”med vita rotfrukter, äpple och syltad svamp

Lägg ner rotfrukterna och äpplena i grytan tillsammans med köttet. Servera med lökarna.

Dela

800g         grytbitar av dovhjortskött
1st            gul lök
1st            vitlöksklyfta
1               morot
1msk         kakao av hög kvalitet
1msk         tomatpuré
1/2flaska   rödvin
2st            palsternacka
2st            persiljerot
2st            röda äpple, syrliga
                smör att steka & till grönsakerna

1liter         blandade svampar
1 bit          ingefära
1st            gullök
2dl            1,2,3 lag med lagerblad och svartpeppar

1näve färsk repad timjan och ett par lagerblad
smör, olivolja, salt och peppar

Grytan:
Skala och skär till lök, vitlök och morötter i 1cm bitar.
Bryn köttet i smör runt om, tillsätt lökarna, moroten, kakaon och tomatpurén , fräs ytterligare någon minut, häll på rödvin och vatten så att det täcker köttet.
Skumma under tiden som grytan puttrar på låg värme

Grönsaker:
Sätt ugnen på 150°
Skala och skär de vita rotfrukterna, vänd dem med smör klickar, olivolja, salt, peppar och hälften av timjanen. Baka rotfrukterna mjuka i ugnen.
Dela och rensa äpplena från kärnor, bryn i smör med lite salt, peppar och timjan.
Syltad svamp: Ansa och klyfta ner svampen, strimla ingefäran och löken , koka upp 1-2-3lagen och lägg i löken och svampen, sjud i 1 min och lägg sedan upp dem på syltglas.

Tag upp köttet när det är mört, koka ner vätskan till god smak tillsätt lite smör och smaka av med salt, peppar och vänd ner resterande timjan.
Lägg ner rotfrukterna och äpplena i grytan tillsammans med köttet.
Servera med lökarna.