This text will be replaced with a player.

Marie Skogström - Mitt hemliga vörtbröd

Pensla med sirapsvatten för att få ett glansigt utseende när bröden kommer ut och fortfarande är varma.

Dela

4st bröd
Skållning
3dl    kokande vatten
120g    rågsikt
2tsk    kummin
12g    salt
2tsk     kanel
2tsk    ingefära
2tsk    nejlika

Allt kör ihop ca 10 minuter, plasta  och låt stå till dag 2 eller 6-7 timmar.

Raskdeg- Dag 2
33cl      porter alt mörk öl bayersk
60g       jäst
180g     rågsikt
180g     vetemjöl, special
2dl        vetesurdeg

Blanda först ner smulad jäst och portern. Kör ihop i ca 10 minuter, låt degen vila 1 timme.

Botgörning
240g     mörk sirap
12g       salt
390g     rågsikt
240g     vetemjöl, special
100g     russin

Körs ihop med raskdegen ca 15 minuter, tillsätt russinen det sista 5 minuterna. Sirap blandat med lite vatten att pensla med.

Runddriv och låt degen vila 45 minuter på mjölat bakbord eller direkt på plåt. Stansa om du vill ner ett pepparkakshjärta på bröden för att skapa ett fint mönster.
Sätt ugnen på  240°- baka av bröden i 25 minuter- eller till 96° sänk ugnen efter 10 minuter till 220°. Pensla  med sirapsvatten för att få ett glansigt utseende när bröden kommer ut och fortfarande är varma.

Marie Skogström