300 g nässlor
5 dl skaldjursbuljong / grönsaksbuljong / hönsbuljong
2 dl vittvin, torrt
2 st schalottenlök, hackad
2 dl grädde
1-2 st rotselleri
2 msk smör
1 st schalottenlök
1 dl vittvin
½ dl mjölk
gräslök
4 st ekologiska ägg
1 dl ättika
rågbröd, olivolja , salt
Soppan
Rensa och skölj nässlorna. Förväll nässlorna snabbt i kokande vatten och kyl.
Ta upp och krama ur vätskan.
Svetta upp hälften av löken och slå i vinet, buljongen och grädden och koka i 10min.
Fräs upp resterande löken i smör med nässlorna. Lägg sedan nässlorna i en mixer och slå på soppan och mixa slät, smaksätt med salt och peppar.
Selleri
Skala och skär ner hälften av sellerin i fina kuber ”1cm bitar” och fräs i smör, gyllenfärgade och vänd precis vid servering med lite finskuren gräslök.
Tag resterande och fräs i smör, lök slå på vin och mjölk sjud tills de är mjuka och mixa till en pure. Smaka av med salt & peppar .
Ägg
Koka upp en vid kastrull med vatten och salt, häll i ättika tills det smakar syrligt. Knäck upp äggen i en skål och lägg i 1msk ättika. Koka upp vattnet och vispa runt med en visp så det blir en virvel, häll i äggen försiktigt och sjud sedan i ca 5min, lyft upp och lägg på en tallrik med papper.
Crisp
Riv brödet på ett rivjärn och stek i en panna med olivolja och havssalt tills de är fint krispiga.
Skumma eventuellt soppan med en skvätt kall mjölk och toppa med skummet. Soppan serveras från en kanna vid bordet.