Smulpaj med äpple och pistagenötter
Kategori: Veckans mat
En oemotståndlig efterrätt att bjuda med hemlagad grädde med lite vaniljsocker i eller kvarg med smak av vanilj
Kategori: Veckans mat
En oemotståndlig efterrätt att bjuda med hemlagad grädde med lite vaniljsocker i eller kvarg med smak av vanilj
Smulpaj:
3 dl vetemjöl
2 dl havregryn
3 msk strösocker
100 g Arla® Svenskt Smör
4 äpplen
200 g pistagenötter
2 st gröna citroner eller lime
nypa salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl, havregryn, socker och salt i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor och blanda med socker och pistagenötter i en ugnssäker form. Fördela smuldegen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 min.
Klassisk vaniljsås:
½ vaniljstång
2 dl Arla® mjölk
3 dl Arla® vispgrädde
2 äggulor
2 msk strösocker
2 tsk potatismjöl
Vaniljsås:
Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången. Tillsätt mjölk och 1 dl grädde. Koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 10-15 min. Ta upp vaniljstången.
Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna. Häll upp såsen i en skål och vispa den kall. Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla