This text will be replaced with a player.

Soppa på räkor med kompott på vita rotfrukter & ingefära, räkor och dill

Grillat surdegsbröd med vitlök och limesmör

Dela

4 portioner

40-50st      Räkor 30/50 el 50/70
1st             Morot
1bit            Rotselleri
1st             Gullök
1st             Vitlöksklyftor
3msk         Tomatpuré
2dl             Vittvin
3msk         Smör
4dl             Hönsbuljong eller grönskasbuljong
2dl             Grädde
1dl             Mjölk

3dl             Vita rotfrukter, i små små tärningar
1tsk           ingefära, färsk riven
2dl             Vatten
3-4msk-1   Skvätt Vittvin
1st             Schalottenlök
1dl             Créme fraiche

plockad Dill. Salt & Peppar

40g            Smör
1riven        Lime
1riven        Vitlöksklyfta
1st             Surdegsbröd i bit att grilla

Beredning
Räkorna- Skala räkorna och  spara skalet till soppan.

Soppa- Skala och skär ner morot, selleri och lök i småbitar, fräs i en kastrull tillsammans med räkskal tills det får färg. Tillsätt tomatpuré och rosta ytterligare, slå sedan på vin, buljong och grädde koka tills god smak, sila och mixa, smaka av med salt och peppar och ev syra. Mixa soppan skummig med cremefraichen, strax före servering.

Kompott-  Skala och skär de vita rotfrukterna i lika små tärningar koka dem mjuka i vin och vatten

Brödet- bryt upp dagsgammalt bröd i ojämna små bitar, stek dem i smör med riven vitlök tills gyllenbrun färg avsluta med att vända i riven lime och krydda.

Vid servering- Lägg en sked med skummad soppa ovanpå allt och servera resten av soppan i en kanna vid bordet.