Soppa på räkor med kompott på vita rotfrukter & ingefära, räkor och dill
Kategori: Veckans mat
Grillat surdegsbröd med vitlök och limesmör
Kategori: Veckans mat
Grillat surdegsbröd med vitlök och limesmör
4 portioner
40-50st Räkor 30/50 el 50/70
1st Morot
1bit Rotselleri
1st Gullök
1st Vitlöksklyftor
3msk Tomatpuré
2dl Vittvin
3msk Smör
4dl Hönsbuljong eller grönskasbuljong
2dl Grädde
1dl Mjölk
3dl Vita rotfrukter, i små små tärningar
1tsk ingefära, färsk riven
2dl Vatten
3-4msk-1 Skvätt Vittvin
1st Schalottenlök
1dl Créme fraiche
plockad Dill. Salt & Peppar
40g Smör
1riven Lime
1riven Vitlöksklyfta
1st Surdegsbröd i bit att grilla
Beredning
Räkorna- Skala räkorna och spara skalet till soppan.
Soppa- Skala och skär ner morot, selleri och lök i småbitar, fräs i en kastrull tillsammans med räkskal tills det får färg. Tillsätt tomatpuré och rosta ytterligare, slå sedan på vin, buljong och grädde koka tills god smak, sila och mixa, smaka av med salt och peppar och ev syra. Mixa soppan skummig med cremefraichen, strax före servering.
Kompott- Skala och skär de vita rotfrukterna i lika små tärningar koka dem mjuka i vin och vatten
Brödet- bryt upp dagsgammalt bröd i ojämna små bitar, stek dem i smör med riven vitlök tills gyllenbrun färg avsluta med att vända i riven lime och krydda.
Vid servering- Lägg en sked med skummad soppa ovanpå allt och servera resten av soppan i en kanna vid bordet.