Nässelsoppa med bakat-pocherat ägg, rostad selleri och kavringschips
Kategori: Veckans mat
Peter J Skogström - Mat&Vin i Slottsparken
Kategori: Veckans mat
Peter J Skogström - Mat&Vin i Slottsparken
4 personer
1st/person Ägg
ca 2 liter Nässlor
1 st Schalottenlök
25 g Smör
6 dl Hönsbuljong eller grönsaksbuljong
2 dl Vittvin, torrt
1 st Schalottenlök, hackad
25 g Smör
2 dl Grädde
1 bit Rotselleri
Gräslök
Kavring, Olivolja, Salt
Äggen
Lägg in äggen hela i ångugn +65°C i 90 minuter. Ta ut och knäck upp äggen på ett fat.
Om man inte har en ångugn pocherat enligt den klassiska modellen i en kastrull med vatten och ättika.
Soppan
Rensa och skölj nässlorna. Förväll nässlorna snabbt i kokande vatten och kyl.
Ta upp och krama ur vätskan.
Fin hacka och fräs upp den andra löken och slå i vinet, buljongen och grädden och koka i 10min.
Hacka och fräs upp den andra löken i smör med nässlorna. Lägg sedan nässlorna i en mixer och slå på soppan och mixa slät, smaksätt med salt och peppar.
Kavringschips
Skär brödet i super tunna skivor. Rosta i ugn tillsammans med olivolja och havssalt på 170° tills de är fint krispiga.
Selleri
Skär sellerin i sockerbits stora bitar, stek i smör tills de är gyllenfärgade och fina, smaka av med salt,peppar och avsluta med att vända i gräslöken
Skumma eventuellt soppan med en skvätt kall mjölk och toppa med skummet. Soppan serveras från en kanna vid bordet.