This text will be replaced with a player.

Nässelsoppa med bakat-pocherat ägg, rostad selleri och kavringschips

Peter J Skogström - Mat&Vin i Slottsparken

Dela

4 personer
1st/person     Ägg
ca 2 liter        Nässlor
1 st               Schalottenlök
25 g              Smör
6 dl               Hönsbuljong eller grönsaksbuljong
2 dl               Vittvin, torrt
1 st               Schalottenlök, hackad
25 g              Smör
2 dl               Grädde
1 bit              Rotselleri
                    Gräslök
Kavring, Olivolja, Salt

Äggen
Lägg in äggen hela i ångugn +65°C i 90 minuter. Ta ut och knäck upp äggen på ett fat.
Om man inte har en ångugn pocherat enligt den klassiska modellen i en kastrull med vatten och ättika.

Soppan
Rensa och skölj nässlorna.  Förväll nässlorna snabbt i kokande vatten och kyl.
Ta upp och krama ur vätskan.

Fin hacka och fräs upp den andra löken och slå i vinet, buljongen och grädden och koka i 10min.

Hacka och fräs upp den andra löken i smör med nässlorna. Lägg sedan nässlorna i en mixer och slå på soppan och mixa slät, smaksätt med salt och peppar.

Kavringschips
Skär brödet i super tunna skivor. Rosta i ugn tillsammans med olivolja och havssalt på 170° tills de är fint krispiga.

Selleri
Skär sellerin i sockerbits stora bitar, stek i smör tills de är gyllenfärgade och fina, smaka av med salt,peppar och avsluta med att vända i gräslöken

Skumma eventuellt soppan med en skvätt kall mjölk och toppa med skummet. Soppan serveras från en kanna vid bordet.

www.matochvin.se